Παρατηρήσεις για την πρόταση προς διαβούλευση για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια

Είναι προφανές ότι το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια πόλη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα οδηγεί στη χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ειδικά αν θα πρέπει να μελετηθεί η αξιοποίηση ενός νέου χώρου (Πευκάκια) ή και ταυτόχρονα  να επιλυθούν ανοικτά ζητήματα όπως το κολυμβητήριο και το πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σ. ΚΩΤΣΗΣ).

Βασίλης Κάκκος

Στο παρελθόν η διοίκηση του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού (με πρόεδρο τον Γιάννη Μυλωνάκη) από τις αρχές του 2007 και με ορίζοντα το 2010 εκπόνησε μια αρχική πρόταση στα τέλη του 2007 (αφού συγκεντρώθηκαν τα βασικά στοιχεία και τέθηκαν οι στόχοι του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού ως προς τα προγράμματα) και η οποία μετά από εξαντλητική συζήτηση στα πλαίσια του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού  οδήγησε στην δημόσια παρουσίαση της πρότασης παρόντων κατοίκων και δημοτικών παρατάξεων στο 9ο δημοτικό σχολείο το καλοκαίρι του 2009.

Όπως και τότε έτσι και τώρα αυτό που δεν αλλάζει είναι η μεθοδολογία και τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς 10 και πλέον χρόνια μετά  πολλά από τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή δημοτική αρχή αρνήθηκαν ουσιαστικά παρότι το είχαμε προτείνει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω  και να επικαιροποιήσουμε δεδομένα, στόχους και προτεραιότητες.

Μια υπεύθυνη και με όραμα δημοτική αρχή πρέπει να συζητήσει με την αθλητική κοινωνία της πόλης αρχικά και στη συνέχεια με όλους τους φορείς με στόχο να συνταχθεί μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας που δεν αφορά μόνο εμάς σήμερα, αλλά κυρίως τις νέες και μελλοντικές γενιές, το αύριο.

Ως δημοτική παράταξη για την περίοδο 2019-2023 θέσαμε ως έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας να αποτελέσει η Αγία Παρασκευή ΠΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική και ιεραρχούμε τα έργα και τις μελέτες που απαιτούνται για τις υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν στην πόλη βάσει των αντικειμενικών αναγκών της.

Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι;

  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση διαδικασιών κατασκευής του κολυμβητηρίου βάσει τροποποιημένης μελέτης και επικαιροποιημένης μελέτης βιωσιμότητας.
  • Σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία προτύπου δημοτικού αθλητικού κέντρου με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις στο δεσμευμένο για το σκοπό αυτό οικόπεδο των 21 στρ. στα Πευκάκια (με βιοκλιματικό σχεδιασμό, πολυλειτουργικές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων, κλειστές αίθουσες, προπονητήριο, ανοικτά γήπεδα και υποστηρικτικές υποδομές).
  • Συνολικός σχεδιασμός και ανάπλαση του αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου Στ. Κώτσης – ένταξη των λειτουργιών του στον συνολικό σχεδιασμό κατανομής των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και στα αντίστοιχα δίκτυα υποδομών της πόλης.

    Τάσος Μπομπόνης

Επισημάνσεις – Παρατηρήσεις επί της πρότασης

Με βάση συνεπώς τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας διατυπώνουμε ορισμένες παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί της πρότασης που υποβλήθηκε από τη δημοτική αρχή,  θεωρώντας ότι αποτελεί απλά μια διευθέτηση – αποτύπωση των μέγιστων δυνατών χωροθετήσεων αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων χωρίς να υπάρχει έστω και στοιχειώδης ανάλυση των παραμέτρων που λήφθησαν υπόψη σε αυτό τα σχέδιο.

Αυτές γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του οικοπέδου του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια, εκκρεμότητα που μένει στην Αγία Παρασκευή από το 1987 όταν εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής. Θετικό κρίνουμε, λοιπόν, το γεγονός ότι ξανανοίγει η συζήτηση έστω και καθυστερημένα και ελπίζουμε να εξελιχθεί σε μια συζήτηση ουσίας και όχι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, η συζήτηση φαίνεται για άλλη μια φορά να ξεκινά από την αρχή αναιρώντας τη συνέχεια της διοίκησης στην ιστορία του Δήμου και όχι μόνο. Παρατηρούμε να αυτοαναιρείται και η Δημοτική Αρχή, παρουσιάζοντας μια πρόταση στον αντίποδα της πρότασης που εισηγούνταν προεκλογικά, όταν τότε διεκδικούσε το «βραβείο αποτύπωσης βαρέων αθλητικών εγκαταστάσεων» σε ένα και μόνο οικόπεδο.

Η μετεξέλιξη της πρότασης «Ζορμπά» διεκδικεί το «βραβείο εξάντλησης των μέγιστων δυνατοτήτων του οικοπέδου για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των αθλητικών σωματείων (?)». Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας σήμερα είναι η δημιουργία ενός «αθλητικού Νταχάου». Παραταγμένα σε σειρά περιφραγμένα γήπεδα αντισφαίρισης (tennis), καλαθοσφαίρισης (basket) και πετοσφαίρισης άμμου (beach volley), με ένα κλειστό προπονητήριο καλαθοσφαίρισης και ένα επαγγελματικών διαστάσεων γήπεδο ποδοσφαίρου καταλαμβάνουν έκταση 21 στρεμμάτων αφήνοντας ζώνες, όπου «παραχώνονται» μικρό αναψυκτήριο, παιδική χαρά και μερικές γραμμικές συστοιχίες δέντρων, ενώ το οικόπεδο περιστοιχίζεται από θέσεις στάθμευσης εν σειρά. Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται στο επίπεδο της οδού Βρεττάκου αγνοώντας τις υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου με αποτέλεσμα αφενός το οικόπεδο να στρέφει την πλάτη προς τη γειτονιά (είσοδος μόνο από τα χαμηλά) αφετέρου να δημιουργείται ένας τοίχος αντιστήριξης παράλληλα στην οδό Βικέλα ύψους 7 μέτρων. Η φύτευση είναι ελάχιστη, μόλις 1,8 στρέμματα, τη στιγμή που η κατά νόμο ελάχιστη απαιτούμενη είναι 8,4 στρέμματα. Το οξύμωρο είναι ότι σε ένα οικόπεδο όπου δεν εξαντλείται η δόμηση (2,4 στρ. από τα 8,4 επιτρεπόμενα), θα περίμενε κανείς να ικανοποιείται τουλάχιστον το ελάχιστο ποσοστό φύτευσης.

Είναι προφανές ότι η πρόταση για το αθλητικό κέντρο των Πευκακίων γίνεται αποσπασματικά, χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική μελέτη χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης και γνώμονας είναι η μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών των σωματείων και όχι των αναγκών των κατοίκων της.

Εκτός από το ολοκληρωμένο σχέδιο χωροθέτησης των αθλητικών υποδομών της πόλης απουσιάζει και ένα στοιχειώδες σενάριο βιωσιμότητας. Αντ’ αυτού γίνεται μια προσπάθεια μέγιστης συρρίκνωσης των κλειστών υποδομών και αυτό φαίνεται να είναι ο  μοναδικός τρόπος περιορισμού του κόστους κατασκευής αφήνοντας βασικές ανάγκες της πόλης ακάλυπτες και δημιουργώντας έναν χώρο που υποβαθμίζει αρχιτεκτονικά τη γειτονιά των Πευκακίων.

Αγνοείται παντελώς ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το αθλητικό κέντρο και ως κέντρο γειτονιάς. Ο τρόπος προσέγγισης και εισόδου στο κέντρο δεν σχετίζεται με τη γειτονιά, υποβαθμίζεται το πράσινο, χωροθετείται εντελώς λάθος η παιδική χαρά και η διαδρομή περιπάτου είναι απλώς ό,τι περισσεύει έξω από τα συρματοπλέγματα των περιφράξεων των γηπέδων. Εκτός από τον μικρό χώρο μπροστά στο αναψυκτήριο (χωροθετημένο απλώς κεντροβαρικά χωρίς ιδιαίτερη μελέτη για τον ρόλο του στη γειτονιά) δεν υπάρχει κανένας άλλος χώρος μέσα στα 21 στρέμματα που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο συνεύρεσης και αναψυχής.

Από την προεκλογική πρόταση «Ζορμπά» καταργείται επίσης το κολυμβητήριο, γεγονός που μας οδηγεί να επαναλάβουμε ότι η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου στη Νέα Ζωή είναι μονόδρομος, παρόλο που ένα χρόνο μετά τις εκλογές κάθε συζήτηση γι’ αυτό έχει παύσει, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί.

Χωροθετείται τρίτο γήπεδο ποδοσφαίρου, το δεύτερο επαγγελματικών διαστάσεων στην πόλη, χωρίς να έχει αξιολογηθεί η λειτουργία και ο ρόλος των άλλων δύο γηπέδων της πόλης.

Ελισάβετ Πετσατώδη

Υπερκαλύπτονται οι ανάγκες των σωματείων και εξακολουθούν να απουσιάζουν από την πόλη ουσιαστικής σημασίας υποδομές, όπως οι αίθουσες γυμναστικής, χορού και πολλαπλών χρήσεων, λόγω του ηθελημένου περιορισμού των κλειστών υποδομών.

Εμείς οι «Αλλάζουμε» υποστηρίζουμε ότι η μοναδική και τελευταία ευκαιρία της Αγίας Παρασκευής να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου είναι αυτή. Το αθλητικό κέντρο των Πευκακίων πρέπει και μπορεί να είναι σημείο αναφοράς στην πόλη μας και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί διεκπεραιωτικά. Προκειμένου να το πετύχουμε, είναι υποχρέωσή μας:

Να αποφασίσουμε συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών της πόλης μας.

Να διαμορφώσουμε εναλλακτικά σενάρια βιωσιμότητας του αθλητικού κέντρου με άξονα τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας.

Να αντιμετωπίσουμε το αθλητικό κέντρο ως κέντρο γειτονιάς που θα παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και θα έχει και χαρακτήρα αναψυχής.

Να πετύχουμε την πολυ-λειτουργικότητα και ευελιξία των υποδομών του κέντρου που είναι απαραίτητες λόγω των περιορισμένων υποδομών της πόλης.

Να διεξαγάγουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την τελική διαμόρφωση του οικοπέδου με στόχο την αναβάθμιση της γειτονιάς και την ενεργειακή αυτονομία του κέντρου.

Η ομάδα εργασίας

Βασίλης Κάκκος
Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Τάσος Μπομπόνης
Πολιτικός Μηχανικός

Ελισάβετ Πετσατώδη
Αρχιτέκτων Μηχανικός
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Scroll to Top