Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τα παιδιά μας έπειτα από 2 ½ μήνες και φυσικά όλοι μας αγωνιούμε και αναρωτιόμαστε για το πόσο ασφαλές θα είναι το σχολικό περιβάλλον εν μέσω πανδημίας.
Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ μιλούν για σχολαστική καθαριότητα και πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι, στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, αναρτημένα όλα τα πιστοποιητικά απολύμανσης στους πίνακες ανακοινώσεων, κάθε Παρασκευή και μετά την αποχώρηση των παιδιών να απολυμαίνονται οι χώροι, να γίνεται καθαρισμός των αιθουσών δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου αλλά και μετά το πέρας αυτού (να καθαρίζονται συνέχεια οι τουαλέτες, τα πόμολα, τα χερούλια, κουπαστές από σκάλες, βρύσες κλπ.).
Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
- Είναι προετοιμασμένος ο Δήμος μας να ανταποκριθεί στο άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και να εφαρμόσει τις οδηγίες του κράτους;
- Υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό που θα φροντίσει την υγιεινή των σχολείων;
- Αρκούν οι απολυμάνσεις που έγιναν τον Απρίλη στα σχολεία;
- Υπάρχει νέο πλάνο απολυμάνσεων των σχολείων για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ανοιχτά;
Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός και προνοητικότητα από την δημοτική αρχή.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έρχεται στη επιφάνεια με αφορμή την πανδημία είναι η ανάγκη για προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας στα σχολικά κτίρια της πόλης, ένα θέμα που πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα από όποια πλευρά κι αν καθόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι θέσεις της παράταξής μας «Αλλάζουμε» είναι σταθερές και πάντα εγκαίρως κατατεθειμένες στην διοίκηση του Δήμου και στην διάθεση των συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα ο Δήμος να προμηθεύει με αντισηπτικά χεριών τα σχολεία, κάτι που υποστηρίξαμε από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης και υλοποιείται σε άλλους δήμους.
Η σχολική Επιτροπή Α’ βάθμιας εκπαίδευσης στην οποία συμμετέχω ως εκπρόσωπος της παράταξης «Αλλάζουμε» θα μπορούσε να αποτελεί ένα βήμα ανοιχτού διαλόγου των παραπάνω θεμάτων και όχι να περιορίζεται σε «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, οι οποίες «νομιμοποιούνται» μόνο σε έκτακτες και κατεπείγουσες συνθήκες. Είναι μια πάγια θέση της παράταξής μας την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα και ο επικεφαλής μας Γιάννης Μυλωνάκης.
Μάκης Τάρλας
Στέλεχος παράταξής «Αλλάζουμε»
Μέλος Δ.Σ. Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής