Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι επέτειος, αλλά υπόμνηση καθήκοντος

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μεταφέρει σημαντικά μηνύματα στο σήμερα.

Συμβολίζει την αντίσταση ενός μικρού κράτους απέναντι στον ισχυρό σύμμαχο της γερμανικής επικυριαρχίας, επιλογή που οι περισσότεροι παρατηρητές της εποχής θα χαρακτήριζαν καταδικασμένη. Κι όμως, η ενότητα του λαού, η σταθερή προσήλωση στο ιδανικό της Ελευθερίας, οδήγησαν τους προγόνους μας στην επίτευξη μιας εποποιίας που γράφτηκε ανεξίτηλα στα βιβλία της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Η Ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά θα πρέπει ο καθένας από εμάς να καταβάλλει το μερίδιό του για την προάσπισή της, είτε αυτή η προάσπιση αφορά την εδαφική κυριαρχία, είτε το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Η 28ηΟκτωβρίου δεν είναι επέτειος, αλλά υπόμνηση του καθήκοντος που έχουμε όλοι οι Έλληνες.

Σήμερα, τον συμβολισμό εκείνης της θυσίας δεν πρέπει να τον υποβιβάσουμεσε μία «εθιμοτυπική» εκδήλωση. Απεναντίας, οφείλουμε να τον ανασύρουμε στον νου κάθε φορά που θα βρισκόμαστε απέναντι στις καθημερινές, μεγάλες και μικρές, προκλήσεις.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους «όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» είναι να φανούμε αντάξιοί τους, συνεισφέροντας, κάθε μέρα, με κάθε τρόπο ώστε να πάμε την Πατρίδα μας ψηλότερα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

Scroll to Top