Σε μια διεθνή πραγματικότητα συνεχώς μεταβαλλόμενη και σε μία Ευρώπη που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της αξίες και τις οικονομικές της δυνατότητες σε υπαρξιακό επίπεδο, διαφαίνεται η ανάγκη της επικέντρωσης στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών που παραμένουν το πρωτογενές κύτταρο κάθε συλλογικής δημιουργικής προσπάθειας. Η διακυβέρνηση, η διοίκηση, η διαχείριση, η οργάνωση του κράτους σε μια λειτουργική δημοκρατία οφείλει να είναι αφενός αντιπροσωπευτική και αφετέρου αποτελεσματική. Η ιστορία, εγχώρια και διεθνής, έχει δείξει ότι όσο η διακυβέρνηση γίνεται συγκεντρωτική και υδροκέφαλη, απομακρύνεται από τους πολίτες, τις συλλογικότητες και αγνοεί τις ιδιαίτερες ιδιομορφίες και ανάγκες του κάθε τόπου, καταντά ένας ατελέσφορος, γραφειοκρατικός και αδιαφανής μηχανισμός εξουσίας που παράγει διαφθορά και αδυνατεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, η διακυβέρνηση, ως φιλοσοφία και πρακτική στη χώρα μας καλείται να προσαρμοστεί στη λογική της αποκέντρωσης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο, αλλά και τις επιταγές των τοπικών κοινωνιών καθώς και των παραγωγικών φορέων. Η μετεξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση φέρνει τους πολίτες και όσους φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αντιμέτωπους με ένα φάσμα νέων προκλήσεων, αλλά και μία τεράστια ευθύνη: τη διαχείριση της δικής τους πραγματικότητας με νέα εργαλεία. Η δυναμική της προοδευτικής ομοσπονδιοποίησης του κράτους συνεπάγεται περισσότερη ευελιξία, στοχευμένες και επίκαιρες παρεμβάσεις, ουσιαστικότερη ελευθερία, αλλά και εμπέδωση της ασφάλειας.
Καθώς οι εξουσίες διανέμονται προς τα κάτω, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι θεματοφύλακες του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών αντιστρέφοντας τις παραδοσιακές σχέσεις κοινωνίας και πολιτείας: δεν θα απαιτείται να βρεθεί ο πολίτης πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά αυτά θα έρχονται πιο κοντά στον πολίτη μέσω των αποκεντρωμένων εξουσιών μιας τοπικής αυτοδιοίκησης «τρίτης γενιάς». Αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια νέα δημιουργικότητα που δεν αποτελεί πλέον απλώς εφαρμόσιμη προοπτική, αλλά όρο επιβίωσης σε ένα περιβάλλον με νέες προκλήσεις όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτομία, η νέα γνώση και οι διεθνείς εμπειρίες, αλλά και νέες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η φυγή του έμψυχου κεφαλαίου της χώρας μας στο εξωτερικό (brain drain).
Όσοι αποτύχουν να κατανοήσουν αυτή την αλλαγή τη δεδομένη κομβική στιγμή θα χάσουν την ευκαιρία της προσαρμογής στη νέα ημέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πισωγυρίσματα. Ήδη, γίνεται εύκολα η διάκριση ανάμεσα σε καινοτόμους και συμβατικούς δήμους. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και το φιλότιμο. Σημασία έχουν τα υλικά και τα εργαλεία. Δε μπορούμε πλέον να εκλέγουμε τη δημοτική αρχή μόνον με το αυτονόητο κριτήριο της εντιμότητας. Είναι μια θέση που βασίζεται στην πράγματι εκτεταμένη διαφθορά που όλοι έχουμε ζήσει και ζούμε στη χώρα μας, πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουμε πια τα μονοσήμαντα κριτήρια της «μικρότερης ζημιάς» και να ανακαλύψουμε τη θετική ψήφο απέναντι σε υλοποιήσιμα σχέδια που μπορούν άμεσα να εξελίξουν τη ζωή στην πόλη. Υλοποιήσιμα σχέδια που βασίζονται στη διαβούλευση, την έρευνα και την αξιοποίηση των καλύτερων διαθέσιμων λύσεων με τη συνεργασία αιρετών, δημοτών και ειδικών επιστημόνων και επαγγελματιών.
Το παλιό μοντέλο διοίκησης έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του και οφείλει να εγκαταλειφθεί. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε όλοι μαζί, ακόμη και αν χρειαστεί να ξεβολευτούμε ή να συγκρουστούμε: είναι η μόνη επιλογή. Είναι η ουσία αυτού που είπαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα όταν ιδρύσαμε την ομάδα «Αλλάζουμε» με επικεφαλής τον Γ. Μυλωνάκη: «αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τότε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».
Ορέστης Π. Κύρτσης
Εικαστικός, Graphic & Web Designer,
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε»