5 αλήθειες για την καθαριότητα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στην Αγία Παρασκευή αντικρίζουμε καθημερινά μια εικόνα της πόλης που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε έναν σύγχρονο Δήμο του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Μία εικόνα που… αναδύεται από τα «βουνά» των κλαδιών στους δρόμους, τους σπασμένους και ξέχειλους κάδους, τη βρομιά που επικρατεί στα πάρκα και τις πλατείες.

Μια εικόνα που αποτυπώνεται σε πέντε -δυσάρεστες για τη διοίκηση, αλλά και όλους εμάς που μένουμε στην Αγία Παρασκευή- αλήθειες για την καθαριότητα.

Αλήθεια για την καθαριότητα Nο 1

Ο Δήμος μας παράγει κάθε χρόνο τόνους κλαδιών.

Η εικόνα των στοιβαγμένων κλαδιών στους δρόμους κοντεύει να γίνει μόνιμο «ντεκόρ» στην Αγία Παρασκευή, ενώ ήδη ξεκίνησε η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Ο δήμαρχος όμως βρήκε του «υπεύθυνους»: είναι οι πολίτες που κάνουν ανεξέλεγκτα κλαδέματα. Οπότε, η μόνη λύση είναι τα πρόστιμα…

Το τι κάνουμε με το πράσινο δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, αλλά αφορά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών μας.

Γιατί δεν έχουμε ακόμη συστήματα κλάδευσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης κλαδιών;

Οι λύσεις:

 • Να υπογράφονται έγκαιρα κάθε χρόνο οι συμβάσεις για την αποκομιδή των κλαδεμάτων.
 • Να γίνει άμεσα προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την επεξεργασία-ανακύκλωση των κλαδεμάτων.
 • Να προγραμματιστούν τα κλαδέματα ανά γειτονιά με σχετική ενημέρωση των δημοτών.
 • Να λειτουργήσει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός και αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή για αποκομιδές κλαδεμάτων.

Αλήθεια για την καθαριότητα Νο 2

Έχουμε από τις πιο ξεπερασμένες υποδομές και εξοπλισμό στα Βόρεια Προάστια!

 

Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας εργάζονται σε ένα αμαξοστάσιο εντελώς ακατάλληλο από πλευράς υγιεινής, το οποίο ταυτόχρονα βρίσκεται κυριολεκτικώς στον… αέρα, αφού ο ιδιοκτήτης του έχει κάνει έξωση στον Δήμο.

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου παραμένει για χρόνια χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλες υποδομές και μέσα, με τους εργαζόμενους να δίνουν άνιση μάχη προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες ενός Δήμου, που εξελίσσεται πολύ γρηγορότερα από τη διοίκησή του…

Παρ’ όλα αυτά, στο ανταποδοτικό ταμείο του Δήμου βρίσκονται «παρκαρισμένα» εκατ. ευρώ. Πότε σκοπεύει να τα αξιοποιήσει η διοίκηση;

Γιατί ο Δήμος μας τρέχει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με ρυθμούς χελώνας;

Οι λύσεις:

 • Να δρομολογηθεί άμεσα οριστική λύση για τη στέγαση του αμαξοστασίου, σε χώρο που θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και λειτουργικότητα για την Υπηρεσία Καθαριότητας.
 • Να γίνει προγραμματισμός 3ετίας για την απόκτηση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και των απαραίτητων οχημάτων.
 • Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος leasing για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του Δήμου.

Αλήθεια για την καθαριότητα Νο 3

Ο Δήμος μας ταλαιπωρεί τους πολίτες αφού δεν διαθέτει σύστημα εξυπηρέτησης δημοτών.

Πόσο δύσκολο είναι για τον Δήμο μας να λειτουργήσει ένα αξιόπιστο τηλεφωνικό κέντρο και  ένα  σύστημα  άμεσης επέμβασης σε θέματα καθαριότητας, φωτισμού, επιδιόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων;

Οι λύσεις:

 • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του πολίτη με τον Δήμο για την αναφορά προβλημάτων στην πόλη.
 • Υιοθέτηση ειδικής τεχνολογικής εφαρμογής για την άμεση αναφορά των καθημερινών προβλημάτων από τους δημότες προς τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες.
 • Σύσταση δημοτικών συνεργείων που θα επεμβαίνουν άμεσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αναφέρονται από τους πολίτες.

Αλήθεια για την καθαριότητα Νο 4

Η διοίκηση του Δήμου φορτώνει τα προβλήματα της καθαριότητας στους εργαζόμενους.

 

Οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατούν την πόλη σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο την ώρα που ο Δήμος τους χρωστά για μήνες υπερωρίες και νυχτερινά, ενώ δεν τους χορηγεί Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, δέχονται και απίστευτες επιθέσεις από τον δήμαρχο, με προσβλητικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και κατά τις συναντήσεις τους μαζί του.

Οι λύσεις:

 • Υιοθέτηση ευέλικτου προγραμματισμού αποκομιδής, που θα προσαρμόζεται κάθε στιγμή στις ανάγκες καθαριότητας της πόλης.
 • Υιοθέτηση ξεκάθαρων διαδικασιών για τις υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και της χορήγησης σε αυτούς του απαραίτητου εξοπλισμού.
 • Έλεγχος του αρμόδιου αντιδημάρχου για την ορθή τήρηση των παραπάνω διαδικασιών.

Αλήθεια για την καθαριότητα  Νο 5

Είμαστε  από τους τελευταίους δήμους στην ανακύκλωση στα Βόρεια Προάστια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και να σπαταλάμε χρήματα.

Γιατί η διοίκηση του Δήμου αδιαφορεί για την ανακύκλωση;

Οι λύσεις:

 • Να δοθούν κίνητρα για ανακύκλωση όπως γίνεται σε άλλους δήμους.
 • Να αξιοποιηθούν οικολογικά τα παραγόμενα κλαδέματα.
 • Να «τρέξει» πρόγραμμα ενημέρωσης, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες, για την ανακύκλωση.
 • Να υιοθετήσουν τα Δημοτικά Σχολεία ένα πάρκο ή μια πλατεία που θα φροντίζουν με προγραμματισμένες-στοχευμένες δράσεις.

Η διοίκηση του κ. Ζορμπά, και στη δεύτερη θητεία της, αποδεικνύεται απρόσωπη, απρογραμμάτιστη, αδιάφορη. Αδυνατεί να σχεδιάσει και να οργανώσει ορθολογικά την υπηρεσία Καθαριότητας και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της (περισσότερο από ποτέ στον Δήμο), ώστε να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Είναι μια διοίκηση γερασμένη και κουρασμένη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, χωρίς διάθεση να Αλλάξει κάτι.

Είναι μια διοίκηση που δείχνει ικανοποιημένη από τη σημερινή εικόνα της Πόλης μας.

Εμείς είμαστε;

Η απάντηση είναι όχι: Αναζητούμε κάτι νέο, που μπορεί να Αλλάξει την Αγία Παρασκευή και στον τομέα της Καθαριότητας. Κι αυτό το νέο υπάρχει…

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Scroll to Top