Τ.Μπομπόνης: Καιρός να αντιμετωπίσουμε την Πολιτική Προστασία με ουσιαστικό τρόπο

Καιρός να αντιμετωπίσουμε την Πολιτική Προστασία με ουσιαστικό και όχι διεκπεραιωτικό τρόπο

Με αφορμή την πρόσφατη διήμερη χιονόπτωση, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το αλάτι που ρίχτηκε στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής. Η αντιπαράθεση, τελικά, κατέληξε σε «αλατολογία», καθώς ο όποιος τυχόν προβληματισμός περιορίστηκε στο πόσοι τόνοι αλατιού κατέληξαν στο οδόστρωμα και όχι στο αν αυτοί συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους της πόλης.
Έχοντας ζήσει την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και την πλήρη ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση της, αλλά και τις διαδικασίες αποκατάστασης, έχω να κάνω τις εξής διαπιστώσεις:
Το έκτακτο γεγονός είναι κάτι που συμβαίνει από σπάνια έως ποτέ, αλλά όταν συμβεί και σε βρει απροετοίμαστο, τότε το κόστος είναι δυσθεώρητο. Κάτι σαν ασφάλεια ζωής, πυρός, ατυχήματος κ.λπ., που μακάρι να μην σου χρειαστεί ποτέ, άλλα αν σου λείψει όταν την έχεις ανάγκη, τότε θα βρεθείς σε πολύ δύσκολη θέση.
Για να αντιμετωπίσεις μια απροσδόκητη καταστροφή, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και εκπαιδευμένος. Το χειρότερο είναι ο εφησυχασμός. Στο Μάτι φυσάει δυτικός άνεμος 2-3 φορές τον χρόνο. Έτυχε όμως στα 50 χρόνια μια φορά να συνδυαστεί με φωτιά και τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια.
Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι δήμοι καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο συμπληρωματικό σε αυτό της νομαρχίας-περιφέρειας. Γεννάται λογικά το ερώτημα κατά πόσο ο ρόλος αυτός είναι αρκετός ή θα πρέπει να επανεξεταστεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και πιθανόν να αναβαθμιστεί και νομικά, έτσι ώστε να προσφέρει καλύτερη προστασία στους δημότες.
Δεν ξέρω τι δουλειά έχει κάνει ο σύμβουλος του Δημάρχου έως σήμερα, αλλά πιστεύω ότι, όπως στα περισσότερα θέματα, η νυν διοίκηση έχει αντιμετωπίσει την Πολιτική προστασία με διεκπεραιωτικό και όχι ουσιαστικό τρόπο. Οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρονται στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ AΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2015-2019.
Είναι φανερό ότι η ελλιπής, κατά τη γνώμη μου, προετοιμασία του Δήμου μας επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προστασία του Υμηττού, ενώ δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών και των σχολείων, με προσωπικές ειδοποιήσεις ( sms ), σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες και δεν περιορίζονται μόνο στην πυρκαγιά. Ως γνωστόν, η Π.Π. πρέπει να προετοιμάζεται και για σεισμούς (να σημειωθεί ότι ειδικά στα σχολεία δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος των κτηρίων) , για πλημμύρες και για Χημικό Βιολογικό Ραδιολογικό Περιστατικό (Χ.Β.Ρ.Π.), λόγω του «Δημόκριτου» που βρίσκεται στην περιοχή μας.
Υπάρχει επίσης το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο δεν γνωρίζω πόσες φορές έχει συνεδριάσει και τι έχει εφαρμοστεί από τις αποφάσεις του.
Από την άλλη, μετά τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού, έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία αφενός έχει μείνει στα χαρτιά, αφετέρου, ενώ προαναγγέλλει την ύπαρξη διακριτών ρόλων και ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, έχει αποκλείσει τη συμμετοχή των Δήμων και της Περιφέρειας στον κεντρικό σχεδιασμό.
Εύχομαι να μην χρειαστούμε ποτέ την Πολιτική Προστασία σε σημαντικά προβλήματα, αλλά, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, είναι σίγουρο ότι πολλοί θα τρέχουν να καλύψουν τα νώτα τους…

Τάσος Μπομπόνης
Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ
Μέλος δημοτικού συνδυασμού ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Scroll to Top